mud magazine
facebook twitter instagram

Ulrike Jurklies’ Disposition tijdens Dutch Design Week

25/10/2016

Tekst & beeld: Sona Boker

Het grote gebouw van Area 51 is niet te missen op Strijp-S. Toen ik zag dat de deuren tijdens de Dutch Design Week open stonden besloot ik toch ook even een kijkje te nemen. De lange donkere gang naar het skatepark, die eerder beklad was met graffiti, herkende ik niet terug. De muren om mij heen waren bekleed met kleurrijke grafische patronen. Er hingen gekleurde kunststoffiguren en -platen aan het plafond en bezoekers keken enthousiast om zich heen. Ulrike Jurklies, de ontwerpster van ‘Disposition’, vertelde me over haar kunstwerk.

Disposition is een ruimtelijke installatie die meer perspectieven biedt. “We dagen de bezoeker uit om dingen vanuit verschillende standpunten te bekijken. Vormen, kleuren en materialen versterken elkaar. Als je een stapje dichterbij of verder weg van een object gaat staan lijkt de hele ruimte meteen anders.” Je ontdekt nieuwe dingen in iets simpels. Het beschrijft de kijker zijn positie in een ruimte: de ordening, positionering en iemands gemoedstoestand of geest. De installatie verwijst naar de gewoonte van mensen of dingen. Ook verwijst het naar het samenbrengen en de verwijdering van het ene object naar het andere.

Niet alleen de objecten opgebouwd uit restjes van de kunststofindustrie door het Belgische bedrijf Zweko Optica, maar ook de grafische patronen op de bio-based wandbekleding is ontworpen door Ulrike Jurklies. ‘Gluetex Biovate’,de wandbekleding, is ontwikkeld door Big Impact en geeft het project een extra ‘dimensie’ door de grafische vormen en kleuren.

Het bedrijf waar ze mee werkt maakt ook vizieren voor de politie en brandweer. Samen deden ze onderzoek naar of er in de kunststof industrie iets is dat milieuvriendelijk is. Zo ontstond Disposition. “Ik heb mijn werk kunnen realiseren door de twee bedrijven die achter mij staan, ze hebben mij goed geholpen en daar ben ik echt blij mee.

“Ik wil dat mensen een vrolijke beleving ervaren. Ik zie bezoekers meteen een glimlach op hun gezicht krijgen wanneer ze binnenkomen, dat maakt me echt blij. De skaters van Area 51 zijn er ook blij mee terwijl het hun graffitigangetje was, dus dat is echt een groot compliment”, vertelt Ulrike. Zelf is ze ook blij met de locatie Area 51. “Het is niet alleen de grootste skatehal van Benelux dat het zo leuk maakt, mijn zoon en ik skaten hier zelf ook, dus het staat ook dichtbij mezelf.”

img_4396

img_4401