mud magazine
facebook twitter instagram

Tinder Love, technologie in de liefde

25/02/2016

Tekst: Bibliotheek Eindhoven

Seks en intimiteit. Daarbij denk je niet meteen aan technologie. Toch is de moderne techniek al veelvuldig aanwezig in ons liefdesleven. Veranderen menselijke relaties door de invloed van nulletjes en eentjes? Is de ultieme toekomstdroom een levensechte liefdesrobot?

De Bibliotheek Eindhoven slaat de handen ineen met Tegenlicht Meet Up Eindhoven. In het komende jaar organiseert de Bibliotheek inspirerende thema-avonden, waarna je bij De Oude Rechtbank tijdens de Meet Up live de discussie aan kan gaan. De onderwerpen sluiten aan bij de Tegenlicht-uitzendingen op televisie. Op Valentijnsdag zond de VPRO de uitzending ‘Tinder Love’ uit over de verschillende aspecten van de technoliefde.

Tinder Love
Tijdens de eerste thema-avond in deze serie op 3 maart laten deskundige sprekers hun licht schijnen over de toekomst van de elektronische en digitale liefde. Is er dankzij de techniek sprake van een nieuw soort liefde – de Tinder Love? En verandert ons toenemende gebruik van technologie de menselijke relaties?

Relatie met robots
Een van de sprekers is Roy de Kleijn. Als wetenschapper aan de Universiteit Leiden richt hij zich op het ‘menselijk’ maken van robots. Robots worden steeds slimmer en lijken ook fysiek steeds meer op mensen. Zou een levensechte robot ooit een serieuze partner kunnen zijn op de datingsmarkt? Tijdens zijn interactieve lezing zoekt De Kleijn een antwoord op die vraag. Een blik in de toekomst, die misschien dichterbij is dan wij denken!

Intimiteit en technologie
Antropoloog Jitse Jonne Schuurmans doet promotieonderzoek naar bindingsangst. Volgens hem speelt de opkomst van moderne technologie een belangrijke rol bij bindingsangst. Internet heeft het veel makkelijker gemaakt om in contact te komen met mogelijke romantische partners. Daarnaast vervaagt de grens tussen werkelijk en virtueel contact. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van het internetdaten toont Schuurmans wat de invloed is van techniek op ons gevoel van intimiteit.

Praktische informatie
De thema-avond Tinder Love is donderdag 3 maart, van 19:30 tot 21:30 bij de Bibliotheek Eindhoven, Emmasingel 22. De entree is kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken wordt zeer gewaardeerd. Meld je hier aan!

De moderator van deze avond is Anemoon Langenhoff, presentator van de talkshow SPAM en voormalig lid van het cabarettrio Bloeiende Maagden.

De Tegenlicht Meet-Up is op woensdag 9 maart in de Oude Rechtbank. Start 18.45 uur. Meld je hier aan.

De volgende gezamenlijke onderwerpen staan de komende maanden op het programma: Rendement van Geluk, Slimme Steden en De Drone Revolutie.