mud magazine
facebook twitter instagram

Seasick Steve: Be(b/j)aarde bluesgigant verovert de Effenaar voor de derde keer op rij

11/09/2015

Tekst: Guido Segers
Beeld: Willem Wouterse

Seasick Steve, echte naam Steven Wold, bezocht Eindhoven al eens eerder voor een optreden. Wederom staat de bluesgitarist in een uitverkochte Effenaar. Dat betekent dus een ramvolle zaal, die al ruim voor de support act vol gestroomd is. Mud was erbij om verslag te doen van het optreden van de be(b/j)aarde muzikant.

Met een uitverkochte avond mag de late toevoeging van The Black Box Revelation toch een mooie kers op de taart heten. Het Belgische blues duo klinkt namelijk als de liefdesbaby van Scott H. Biram en Iggy Pop, verwekt terwijl er een plaat van Oasis op de platenspeler lag. Energieke, rauwe blues rock met veel passie en plezier gespeeld, ook als het publiek de concentratie kwijt lijkt te zijn. De band neemt ook geen adempauze, de drum blijft klinken en de gitaar janken in een hete set met overwegend blues werk en een zanger die toch wel heel erg als de Stooges frontman klinkt. Een gouden combi op het podium.

De opwarmer is een persoonlijke keuze van Steven Wold, die zelfs adviseert om een shirt van de Belgen te kopen en niet de foutieve tourshirts met zijn naam er op. Er hangen inderdaad t-shirts met showdata in Nederland en Denemarken met onderop groot ‘UK TOUR’. Steve kan er wel om lachen.

Het duurt even voor alle gitaren gecontroleerd zijn, maar het podium is zo klaar gemaakt voor Seasick Steve en drummer Dan Magnusson. Op zijn gemak slentert de bluesgigant het podium op, zwaait een keer en gaat er goed voor zitten. Dan begint die gitaar te janken en eet het publiek uit de hand bij Steve. Janken, piepen, sliden en kraken, de man krijgt alle klanken uit zijn rijke collectie instrumenten en raakt daarmee de juiste snaren. “I love you Steve!”, klinkt het tussen de nummer door. Met twinkeloogjes reageert de gitarist: “Well, sure… what’s your phone number?”
DSC_6094

Naast uitgeklede, ouderwetse blues zonder opsmuk is de humor van Seasick Steve altijd aanwezig op het podium. Zelfspot is de man niet vreemd als hij uitleg geeft bij zijn nummers en spreekt over hoe hij vergeetachtig wordt en zich dingen herinnert van voor mensenheugenis (zoals de 8-track cassettes). Het is een avond vol vertier en vooral weinig stil staan, want nummers als ‘Bring It On’ en ‘Summertime Boy’ van de laatste plaat Sonic Soul Surfer zijn heerlijke, zomerse nummers die langs je tenen omhoog kruipen en je in beweging zetten.

Gelukkig heeft Steve een heel arsenaal liedjes en blijft het niet bij die nieuwe (te gekke) plaat. Voor ‘Walkin’ Man’ is wel een vrijwilligster nodig om op de kruk naast hem te zitten, want dat is een Tennessee love song! Het valt tussen de grappen en klanken haast niet op, maar het duo speelt ongelooflijk strak en geolied. Nu leent de muziek zich natuurlijk voor wat rammelwerk en lekker vrijelijk losgaan, maar daar valt niets over op te merken. Het publiek zit natuurlijk ook mee, als Steve op zijn stoel was blijven zitten en verhalen had verteld, was het ook een feest geworden. Gelukkig speelt hij favorieten als ‘Barracuda ‘68’ en ‘You Can’t Teach An Old Dog New Tricks’ en verovert hij de Effenaar voor de derde keer.

Op onze facebookpagina vind je alle foto’s van deze show!
DSC_6167