mud magazine
facebook twitter instagram

Rock ’n Roller Derby

03/09/2015

Tekst: Jacqueline de Wit
Beeld: Willem Wouterse

Het Beursgebouw Eindhoven was dit weekend een rollerderby walhalla-hal. De sport is in de jaren 30 in Amerika ontstaan, maar is tijdens de crisis in de jaren 70 langzaam verdwenen. Sinds 2001 is het gelukt om in Texas de sport nieuw leven in te blazen. Onder meer door netpanty’s en sexy rokjes te gaan dragen steeg de populariteit in rap tempo! Gelukkig kunnen we er in Eindhoven ook van genieten. 

We worden ontvangen door Lonneke,die zelf de bijnaam (die hebben alle spelers) Tale o’Terror draagt. Ze probeert in het kort uit te leggen waar het om gaat bij Rollerderby. Het komt erop neer dat er steeds twee teams van vijf vrouwen (er schijnt één mannenploeg in Nederland te zijn) tegen elkaar strijden op een ovale baan en op traditionele rolschaatsen. De rolverdeling bestaat uit drie blockers, een pivot en een jammer. De jammer is de enige die punten kan scoren, de blocker hindert de andere jammer of ontziet hun eigen jammer en de pivot bepaalt het tempo en mag in bepaalde gevallen de rol van jammer overnemen. Op dat moment wordt de helmkap met ster overgedragen en zji kan dan ook scoren.

In werkelijkheid bestaan de spelregels uit 80 pagina’s, dus dat doen we een ander keertje! Het is een heel leuke en dynamische sport die je eigenlijk gewoon moet gaan zien om het te snappen. Ook erg leuk hoe enorm sportief de spelers zijn: als uiteindelijk Malmö (Crime City Rollers] tegen Eindhoven (Rockcity Rollers) na een bloedstollende wedstrijd met net vijf punten verschil wint, vallen ze elkaar daarna vriendschappelijk in de armen. Opvallend hoe vriendelijk iedereen blijft. Daar kunnen veel andere sporters een voorbeeld aan nemen!

Er staan kraampjes met rollerderby items en meer,zoals bloody good mary’s en vintage kleding. Tussendoor kun je genieten van de dj en live muziek van onder andere The Dirty Denims,een keileuke band met een enorme energie,puur om hun enthousiasme hou je al van ze. De Rockcity Rollers dansen op hun skates ook n rondje mee voor hun finale ronde! Het is een mooie dag en wat mij betreft verdient de rollerderby meer dan de slechts 20 teams die er nu zijn. Ga een keer kijken als je de kans hebt, want het is zeker de moeite waard!

Willem Wouterse maakte nog veel meer foto’s. Bekijk ze op onze Facebookpagina!

DSC_3920 DSC_4107 DSC_3869