mud magazine
facebook twitter instagram

Op zoek naar Johan – 13/3 Café Wilhelmina

15/03/2016

Tekst: Renee Frankhuizen
Beeld: Willem Wouterse

‘Brabicana’…een nieuwe uitdrukking voor Brabantse liedjes waarin het wel en wee wordt bezongen met een zachte G. Vol verwachting klopte mijn hart en ging mee ‘Op zoek naar Johan’in een in de eerste instantie matig gevuld café Wilhelmina. Jammer en een gemiste kans voor de echte liefhebbers van dit genre. De muziekstijl valt onder country / folk roots Americana -achtige sferen in een mooie set up.

‘Op zoek naar Johan’ is geformeerd rond Gemertse frontman Martijn Kuijten en zit muzikaal gedegen en goed in elkaar. De nummers zijn nogal uiteenlopend qua tekst en sfeer en dat maak de zoektocht naar de diepere laag van het debuutalbum ‘Weg uit de stad’ soms wat warrig in mijn optiek. Sommige nummers doen wat clichématig aan waardoor ik afgeleid raak in het verhaal van Kuijten. Wat wil je nou zeggen, wat bedoel je hiermee? Ik proef een voorliefde voor liedjes van singer/songwriter JW Roy want er worden twee covers gezongen achter elkaar en ik moet zeggen,  niet onverdienstelijk gedaan.

Naast grootheden als Gerard van Maasakkers (en zijn Vaste Mannen), JW Roy, Gé Reinders (L), Allez Soldaat (Bjorn vd Doelen) etc. is het best lastig om je weg te vinden naar een podium en je dan ook nog te onderscheiden. Dat doet ‘Op zoek naar Johan’ wel! Er is een eigen publiek voor dit soort repertoire en de warme solide sound van de band als ook het toch eigen stemgeluid van Martijn Kuijten dragen hier aan bij. Puntje van aandacht is wel dat het af en toe in onverstaanbaar Brabo-gebrabbel ten ondergaat. Jammer, op het album is het een stuk beter te volgen wat dat betreft. Kuijten mag zich wat duidelijker en pittiger profileren als frontman van de band.

Gaandeweg de tweede set wordt het wat drukker in het café. Dat komt de sfeer ten goede, er ontstaat iets meer contact met het publiek. Een mooi klein intiem intermezzo is wel dat ‘Op zoek naar Johan’ zich tussen het publiek mengt en in een akoestische setting hun bekendste nummer ‘Als de muziek begint’ inzet. Een prachtig liedje over Alzheimer.

‘Op zoek naar Johan’ heeft zeker potentie en een soort van ‘eigen bakkes’, maar nog niet helemaal…wij houden jullie in de gaten!
DSC_6602