mud magazine
facebook twitter instagram

Kort van stof zijn, wat zegt dat over jou?

25/04/2016

Tekst: Chrissy van der Put

Je kent het wel… je bent al een aantal minuten bezig om hét geschikte WhatsAppje te versturen, je stelt jezelf de vraag: ‘Komt dit wel oprecht over en is het niet te bot?’ Na een aantal keer op de backspace-knop gedrukt te hebben, ben je tevreden over het bericht en druk je vol zenuwen op de knop verzenden. Poefff het berichtje is verstuurd. Binnen twee tellen krijg je reactie met: OK.

OK.? Het is helemaal niet OK. Ik stuur je net dat mijn hond overleden is, dat ik met 40 graden koorts in bed lig en dus niet op je verjaardag kan komen én dat ik volgende week helaas niet kan werken omdat ik naar een begrafenis moet. Wat is daar OK. aan? Iedereen kent wel iemand: een vriend, baas of familielid die WhatsAppjes eindigt met een punt. Oftewel kort van stof is. Heel vervelend, je weet namelijk nooit wat ze er mee bedoelen… is hij serieus, boos of sarcastisch? Een punt achter een zin betekent al lang niet meer het einde van een zin, maar wat zegt een punt nu echt over je?

We leven in een digitaal tijdperk waarin een van de meest gebruikte vormen van digitale communicatie toch wel een tekstbericht is. Toen de sms zijn intrede deed, hebben we met z’n allen interpunctie als een blok laten vallen. Niet alleen was het typen van punten en komma’s op de gemiddelde Nokia of Hi Swing een flinke tijdsinvestering, maar het nam ook een hap uit je – altijd schaarse – beltegoed als je het bericht mét interpunctie niet binnen de 160 tekens kon houden. Deze problemen zijn goddank opgelost door de moderne technologie, maar daardoor staan we er juist van te kijken als iemand wel ineens een punt gebruikt. Want als we via tekstberichten communiceren lijken we punten dus vaak niet meer te gebruiken om het einde van een zin aan te duiden, maar meer om te laten zien wanneer we iets serieus bedoelen. Dat verklaart wellicht ook waarom de sms’jes van onze ouders altijd zo raar overkomen.

Goed, even serieus nu. Sluit jij je WhatsAppjes of sms’jes weleens af met een punt? Stop! Daar! Dan! Direct! Mee! Punt. Waarom? Omdat volgens onderzoekers van de Binghamton Universiteit ‘naar ons online tekstgedrag’ blijkt dat punctuele berichtjes namelijk als minder oprecht worden beschouwd dan teksten die eindigen zonder zo’n dikke, vette stip aan het eind.
Een punt zegt nou eenmaal meer over je dan je denkt. Punt.

 

Mud Magazine werkt samen met een groep afstudeerders van Fontys Hogeschool Communicatie. Ze kregen van ons de opdracht om content rondom het thema Stof voor de nieuwste editie van Mud te maken. Chrissy van der Put, schrijver van dit artikel, is één van deze studenten.  Helaas konden we niet al het werk van de studenten kwijt in het magazine. Gelukkig is daar dan altijd nog de website.