mud magazine
facebook twitter instagram

John Coffey laat jeugddromen uitkomen in Area 51

17/05/2016

Tekst: Guido Segers
Beeld: Willem Wouterse (nog meer beelden op onze fb-pagina)

In 2001 kwam de video game ‘Tony Hawk Pro Skater 2’ uit. Het spel lanceerde skateboarden het nieuwe millennium in met een populariteit die de sport nog nooit eerder had gekend. Kids die in hun tienerjaren waren rond die tijd zijn opgegroeid met de game en met de soundtrack, zo ook de heren van John Coffey. Daarom een eerbetoon aan die grootse soundtrack in Area 51.

De band heeft een podium laten opstellen midden in de skatehal. Er staat een bar en een eettentje en je kunt te gekke tie dye shirts kopen met veel kleuren en nostalgische prints. Er is ook een speciaal John Coffey biertje en je kunt wat oude games spelen in een ruimte aan de zijkant van de skatebaan. Natuurlijk staat er ook een Playstation met die geliefde Tony Hawk-game klaar.
DSC_1785Plots ontstaat er roering, wanneer een groepje skaters probeert met een ladder bij het plafond te komen. De jongens hebben de gouden tape gevonden, een klassiek onderdeel van de oude Tony Hawk games. De gouden tape was het meest lastig te vinden bonus item in elk level, waar je speciale bonussen mee kreeg. Dat is ook vandaag het geval, de vinder krijgt een speciaal Kim Holland skateboard. Als we het dan toch over dingen van vroeger hebben…

De set vandaag is dus de hele soundtrack, inclusief de hiphop tracks. Daarvoor heeft John Coffey de diensten van rapper Vincent van The Cool Quest geregeld. De band zelf is enorm enthousiast en na een intro lanceren de mannen een set die bol staat van punk, nu-metal en strakke hiphop, waar de bezoekers urenlang naar geluisterd hebben terwijl hun duimen het werk deden op de eerste Playstation consoles.
DSC_1772
De skatehal lijkt te ontploffen en het bier vliegt door de lucht, wanneer de band los gaat. Dit gaat een set worden, waarin alles goed is. Alle nummers zijn geliefde hits die iedereen uit zijn hoofd kent. John Coffey heeft de zege hier al te pakken. Daar hoeven de mannen geen enkele noot voor te spelen van klassiekers als ‘Bring The Noise’ en ‘Guerilla Radio’. Het is echter de passie en energie van de band die het feest tot een groot succes maken. Zanger David Achter de Molen weet namelijk wel hoe je een feestje moet bouwen.

De uitdaging voor de mannen is natuurlijk het vertolken van tal van verschillende stijlen. Dan moet je creatief zijn. Rapper Vincent helpt mee op een aantal nummers, maar ook de bandleden zelf moeten er aan geloven. Zo brult gitarist Christoffer van Teijlingen het nummer ‘When Worlds Collide’ en helpt de hele band mee met andere songs. Voor het podium is het complete chaos, moshend, beukend en bier werpend gaat het publiek helemaal uit zijn dak. Als David Achter de Molen oproept tot meer crowdsurfen, wordt een stuk skatebaan benoemd tot loopplank en één voor één springen de fans het publiek in.
DSC_1731Het mag helaas niet lang duren, na een dik uur, onderbroken door een korte skate demo van Area51 komt er een einde aan deze tijdreis. John Coffey heeft een paar jeugddromen uit laten komen vandaag. Ik ben benieuwd hoeveel oude Playstations er morgen afgestoft worden om nog eens dit allemaal te mogen herbeleven.
DSC_1679