mud magazine
facebook twitter instagram

Jan rijdt rond en Mud rijdt mee

29/10/2016

Tekst & beeld: Sona Boker

Auto’s met een stoel, rollator, zaag of kroon op het dak. Als je de afgelopen dagen in Eindhoven was heb je ze niet kunnen missen: de Volvo Design Rides. Een bijzondere manier om extra promotie te maken voor design tijdens de Dutch Design Week (DDW).

Gedurende DDW rijden er dagelijks 35 van de nieuwste Volvo’s door Eindhoven met een designobject gemaakt door deelnemers. Een unieke vervoerdienst waarmee meer dan 40.000 bezoekers gratis naar locaties van de DDW worden vervoerd. Ik mocht meerijden met Jan Klinkenberg, een van de chauffeurs van de Design Rides. Tijdens de rit sprak ik een aantal bezoekers.

Samen met Jan rijd ik naar de Design Academy (DAE). Zelf heeft hij ook aan de DAE gestudeerd, toen het nog de Academie voor industriële vormgeving heette. Nu is Jan grafisch ontwerper en fotograaf. “Ik kom zoveel verschillende mensen tegen waar ik tijdens de rit een praatje mee maak,” vertelt hij. “Ieder heeft zo zijn eigen verhaal, dat vind ik echt mooi.” Dit jaar rijdt Jan voor de derde keer als vrijwilliger in één van de Design Rides.
img_4562
Sam, Xander en Chauffeur Jan

Samen met haar neefje Xander bezoekt de Utrechtse Sam de DDW. Voor Xander was dit de eerste DDW ervaring, Sam gaat elk jaar. “Ik heb zelf Styling gestudeerd aan de Academie Artemis, dus ik heb zeker iets met design”, vertelt ze. “De eindexpositie van Artemis wil ik dus sowieso nog bezoeken.” Het leuke aan de Dutch Design Week vinden de twee dat er voor iedereen wel iets interessants is. “Het trekt internationale bezoekers aan, dat vind ik ook echt leuk om te zien.” Naast het bekijken van Design bevalt het hen ook dat ze op deze manier de stad kunnen verkennen. “Ik vind het ook leuk dat je niet alleen naar kunst kan kijken, maar zelf ook dingen kunt doen. En dat wanneer je iets niet meteen begrijpt, de designer het goed toelicht.” vertelt de Limburgse Xander. “Een van de ontwerpers maakte een heel boek vol met foto’s van Vogue van de afgelopen 7 jaar, maar dan zonder ‘mode’. Dit speelde hij snel af waardoor het een soort film leek. Dat vond ik gaaf om te zien.” Sam is het daarmee eens. “Er was ook een machine, die op een soort suikerspinautomaat leek, die slippers en zonnekleppen maakt van gerecycled afval op festivals. Dan heb je een mooi aandenken aan het festival en is het ook nog eens duurzaam. Ook heel tof,” vertelt ze. “We zijn net naar de Design Academy geweest en gaan nu een kijkje nemen bij Sectie-C. Verder hebben we nog niets gepland.”

Bij Sectie-C pikken we Tonnie op. Een vrouw met een mooi levensverhaal dat indruk op mij maakt. De Nijmeegse Tonnie reist bijna de hele wereld over. “Ik heb de Dutch Design Week al twee jaar bezocht, maar Sectie-C had ik nog nooit gezien. Ik vond het erg mooi dat er nieuwe designs worden gemaakt op oude dingen en in oude gebouwen.” Maar de Design Academy vindt ze ieder jaar het hoogtepunt. “Zelf fotografeer ik. Afgelopen jaar heb ik een opleiding gevolgd op de fotoacademie in Venlo. Ik richt me nu vooral op fotoreizen en fietsen. Ik reis bijna de hele wereld over. De combinatie fietsen en fotograferen vind ik heel mooi, al is het soms wel pittig.” De reizen maakt ze vaak alleen, maar ook gaat ze soms met een vriendin of een hele groep. Creatief vindt ze zichzelf niet, vandaar dat ze het werk van de designers zo bewondert. “Fantastisch hoe een stad als Eindhoven in één week helemaal gericht is op design. Het is steeds vernieuwend, dat vind ik heel mooi,” vertelt ze. “En heel bijzonder en leuk, de Design Rides.”

 

img_4565
Chauffeur Jan en Tonnie