mud magazine
facebook twitter instagram

fEindje#6: een feitje over Eindje

14/10/2015

tekst: Linda Bak
Beeld: Saskia Schreven

Vandaag een fEindje over een voorwerp, iets dat helemaal bij onze stad hoort. Een klein, rond, glazen bolletje, dat licht geeft als het donker is. Juist, een gloeilamp.  

Vroeger, toen Philips nog in Eindhoven gevestigd was en toen veel producten nog door mensen gemaakt werden in plaats van machines, stonden hier grote fabrieken. Het gebouw dat nu het Philips museum is, was ooit de plek waar Philips haar eerste gloeilamp produceerde. Daarna volgde er nog veel mee. Zo veel dat niet eens precies duidelijk is hoeveel het er precies waren. Maar we weten wel dat in 1898 ongeveer 100.000 gloeilampen zijn gemaakt door het bedrijf. De helft hiervan was in opdracht van een Russische Tsaar. Hij bestelde 50.000 lampjes voor in zijn paleis. Tegenwoordig bestellen Tsaren, en andere mensen, bijna geen gloeilampjes meer. Zij gaan nu voor de milieuvriendelijkere versie, zoals spaarlampen en LED verlichting.

Nu kun je er met een beetje rekenwerk wel achter komen hoeveel gloeilampen er in totaal ongeveer gemaakt zijn. Het is afwachten of de LED lampen dit record gaan verbreken.