mud magazine
facebook twitter instagram

Een geprinte voetafdruk

23/10/2015

Tekst/beeld: Linda Bak

Een halve millimeter dikke kunststof draad van 260 graden Celsius wordt door een soort robotarm precies in de goede vorm op een glazen plaat gelegd.  Dat is de eerste voetafdruk.  Nog 48 uur, dan kun je hem aan!

Schoenen! Daar wordt ik sowieso al blij van, maar dit zijn ook nog speciale. Dit is weer een nieuwe soort, een nieuw merk, een nieuw model en een nieuwe techniek, namelijk 3D printen. Bij de expositie van SLEM, opleidingsinstituut voor schoenen- en leerindustrie, in de Kazerne staat een hele groep vrouwen om een klein, laag tafeltje. De een voelt voorzichtig aan de schoenen, de ander trekt ze vol overgaven aan. ‘’Oh dat zit lekker zacht,’’ zegt een meisje van een jaar of twaalf die haar oog heeft laten vallen op schoenen in de vorm van een eenhoorn. ‘’Het voelt een beetje als een slipper,’’ vult haar moeder aan.  Ik vind het persoonlijk wel iets weg hebben van een waterschoen, van kunststof, met felle kleuren en een beetje zweterig lijkt me. Maar dat valt volgens Yassine Salihine, die verantwoordelijk is voor de ontwikkelingsafdeling van SLEM, wel mee. ‘’We zijn nog aan het ontwikkelen, dit zijn proefmodellen. We proberen steeds beter rekening te houden met transpiratie van de voet. Het ligt natuurlijk wel een beetje aan het model van de schoen, sommige zijn heel luchtig en andere heel dicht.’’

slem overall

Ken je het gevoel als je ’s avonds thuis komt van een drukke dag op je nieuwe schoenen, en je ze eindelijk uit mag doen? Dat die kleine tenen weer vrijheid hebben en de blaren even kunnen genezen. Dat is bij de 3D geprinte schoenen niet nodig. Zij kunnen namelijk een scan maken van je voet en dan schoenen precies op maat maken. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Een simpel paar kost volgens Yassine al snel rond de 400 euro. Dat betekent dat niet iedereen zomaar op 3D geprinte schoenen kan lopen. Maar als je het er wel voor over hebt doe je ook nog iets goeds voor het milieu. ‘’Er is helemaal geen restafval als je schoenen print. Het is alleen het materiaal dat je echt gebruikt om de schoen te maken.’’ Al betwijfel ik of het milieu wel blij wordt van nog meer kunststof. Maargoed SLEM is nog druk bezig om deze schoenen verder te ontwikkelen.

slem schoen begin slem schoen
De ontwikkeling van een schoen in een dag.

Bovendien zijn de schoenen gewoon een echt design artikel. Ze zijn er in allerlei grappige en opvallende kleuren, vormen en maten. Wie weet lopen we over een aantal jaar wel allemaal op kunststof 3D geprinte schoenen, tot die tijd hou ik het gewoon bij mijn leren laarsjes.

slem schoenen