mud magazine
facebook twitter instagram

Design Academy Graduation Show: Safe Ground

26/10/2016

Tekst & beeld: Sona Boker

Tijdens Design Academy’s Graduation Show heb ik mijn ogen uitgekeken. Van kleding tot aan interieur en videoclips, alles kwam voorbij. Op de Design Academy ontmoette ik Snir Gedasi. Zijn concept ‘Safe Ground’ sprak me erg aan.

Kinderen in oorlogsgebieden blijven vaak gedwongen binnen. Ze missen het buiten spelen in hun kindertijd terwijl buitenspelen voor ons vanzelfsprekend is. Vaak is er niet genoeg tijd om een veilige schuilplaats te vinden. ‘Safe Ground’ verkort deze tijd waardoor het buitenspelen, iets dat van groot belang is voor de ontwikkeling van een kind, mogelijk wordt.

Voor zijn afstudeerproject ontwierp hij een veilige speeltuin met een glijbaan, tunnel, zandbak, klimwand en racebaan. Op gevaarlijke momenten kunnen kinderen in de tunnel schuilen tot de situatie weer veilig is. In de tunnel heeft hij lichten geïnstalleerd met behulp van onder andere zonnepanelen, waardoor de tunnel niet eng donker is, maar de kinderen een veilig gevoel geeft.

Voordat hij aan het project begon zag hij op de televisie Syrische kinderen in de modder spelen op een vluchtelingenkamp. De ontwerper komt oorspronkelijk uit Israël. “Natuurlijk wist ik door mijn eigen achtergrond hoe het leven in een oorlogsland is, dan raken dat soort dingen je nóg meer,” vertelt hij. “Helaas kan ik zelf niets veranderen aan de oorlog, hoe graag ik dat ook wil na het horen en zien van de trieste oorlogsverhalen, daarom wil ik op deze manier bijdragen.”

De elementen van de speeltuin zijn gemaakt van materialen tegen een zeer lage kostprijs waardoor het makkelijk is om te investeren in het mentale en fysieke welzijn van kinderen in tijden van oorlog. “Ik wil mijn concept realiseren. Daarvoor wil ik contact opnemen met UNICEF, Het Rode Kruis of War Child.”

Voor meer info over Safe Ground en meer van Snir Gedasi’s werk kun je kijken op www.snir-gedasi.com

img_4457img_4464img_4460

img_4462