mud magazine
facebook twitter instagram

Delen is leuker

02/06/2016

Tekst: Kathelijn de Brouwere – Hendrikse
Beeld: hoffnungsschimmer

Eindeloos blijven kopen is verleden tijd. Delen is het nieuwe hebben, hoor je vaak. Ik zie voordelen. Een inspirerend voorbeeld van de deeleconomie, is de Creative Commons license. Creatieven die mooie foto’s maken (bijvoorbeeld deze hierboven) delen hun werk met de rest van de wereld. Je kunt eindeloos gebruik maken van de creaties zo lang je iets terugdoet: de ‘credits’ aan de eigenaar geven. De icoontjes bij de foto geven aan welke rechten voorbehouden zijn. Bij deze: Lena , dank voor de foto!

Heel ver weg
Dit voorjaar heb ik het geluk gehad om deelwebsite AirBnB aan den lijve te ervaren. Een prachtige community van gastvrije mensen die trots zijn op het huis en de omgeving waarin ze wonen. En ze delen dat gevoel maar al te graag met reislustige gasten. Ik heb nog nooit op zo’n avontuurlijke en authentieke manier een land ontdekt. Aanrader: Marokko… je wil nooit meer terug. Ik deel dan ook graag de tip voor een fantastische AirBnB in Tangiers met je. Mail me als je die wil ontvangen.

Of heel dichtbij
In elke buurt zijn talenten aanwezig waarvan jij het bestaan niet kende. Wist je bijvoorbeeld dat je buurvrouw naaiworkshops geeft? En jou kan helpen bij al die klussen die altijd blijven liggen, zoals het aannaaien van een knoop of het dichten van een gat…Of dat je buurman websites ontwikkelt?

Niet meteen kopen
Soms heb je ineens een wild idee. Je bedenkt bijvoorbeeld dat het onontdekte talent in jezelf voor kajakken nu eindelijk eens moet worden ontwikkeld. Om nu meteen naar de winkel te rennen en een kajak te kopen is nogal wat. Je zou het geld ook kunnen besteden aan andere dingen, bijvoorbeeld een mooie hiking tocht in de Ardennen, of een weekend met vrienden in een huisje op Terschelling. En als dan blijkt dat twee straten verderop een kajak-fanaat woont die hem deze week nét niet gebruikt; dan kun je het allebei doen! Trainen, die boot in het water, genieten, en alsnog dat weekendje weg.

Nieuwe dingen leren
Toen wij in Eindhoven kwamen wonen hadden we ineens een tuin. In Den Haag kon ik daar alleen maar van dromen. En aangestoken door het idee om die tuin ook te gebruiken voor het behoud van biodiversiteit – lees: heel lief zijn voor de bijtjes – raakte ik ook meteen enthousiast van het idee om te leren imkeren. Hoe gaaf zou dat zijn: je eigen bijenvolk, je eigen honing. Je kunt dan natuurlijk een (online) cursus bijenhouden gaan doen of een week in de leer gaan bij een imker. Dat kan. En dat probeerde ik ook: de eerste training die beschikbaar was startte in 2017. Mij te ver weg. Je kunt ook op zoek gaan naar ervaren bijenhouders in de buurt. Via de Statummer kwam ik erachter dat bij mij in de buurt mensen wonen die alles weten van imkeren. Te gek! Ik hou jullie op de hoogte.

Kosten besparen
Last but not least: een keer minder naar de bouwmarkt of een keer niet die dure hobby bekostigen scheelt natuurlijk enorm in de kosten. En ook dat is een voordeel van delen.

Doe mee
En omdat ik er enthousiast van word, denk ik dat anderen dat ook worden. Ik ben benieuwd. Wat deel je al? En wat nog niet? En daarom wil ik je uitnodigen voor de lancering van een nieuw initiatief: EindhovenDeelt. Op 15 juni. Lees meer en aanmelden op eindhovendeelt.nl