mud magazine
facebook twitter instagram

De paden op de lanen in mét 3D-bril

09/11/2015

Tekst: Sabine te Braake
Beeld: Bas Gijselhart

De lichtverschijnselen uit de natuur fascineren ons mateloos. Check je Facebook of Instagram maar eens als er een regenboog, kleurrijke zonsondergang, fonkelende sterrenhemel of heftige bliksemschichten voorbij komen. Het ene plaatje na het andere. Deze natuurfenomenen zijn geregeld de inspiratiebron voor de kunstenaars die meewerken aan Glow. Met Mud Magazine liepen we een deel van de route en we laten je vast wat highlights zien.

We starten in het Parktheater waar we de afgelopen 10 jaar Glow nog eens kunnen beleven via Virtual Reality. Een feest voor oog en oor. Rondom het Parktheater zijn verschillende installaties te zien onder de noemer Inside Out. Binnen in het theater kun je deelnemen aan een interactieve voorstelling. Goed voor mensen die van hun podiumvrees willen afkomen.01 VR Glow 02 03
Feeëriek zijn de Giant Dandelions. Maar liefst 90 enorme paardenbloemen  gemaakt van om en nabij de 9.000 gerecyclede waterflesjes staan enorm mooi te zijn. Na een stukje wandelen door het park en de huilende treurwilgen te hebben getroost,  arriveren we bij een hysterisch edoch sprookjesachtig Stadhuisplein. Als je nog niet hebt meegekregen hoe Il Giardino Incantato van De Cagna eruit ziet dan heb je de afgelopen dagen of onder een steen verstopt gezeten of je komt niet uit Eindhoven. Wij werden in ieder geval betoverd.
04 05
Tijdens Glow is de Catharinakerk ook altijd één van de grote trekpleisters. Dit jaar kijk je naar een spectaculaire show met een 3D-bril op je snufferd. Het Spaanse Onionlab laat met hun projecties de kerk draaien, splitsen en afbrokkelen. Bij Dynamo kun je een betaald side event bezoeken. Elke avond, elk half uur vanaf 19:00 staan dans, muziek en technologie in de schijnwerpers.
07 09
Op de Markt kun je niet om de witte koepel tent heen.  Het Tsjechische kunstenaarscollectief The Macula heeft er een indrukwekkende 360 graden projectie in gerealiseerd. Deze Glow Special is het bezoeken zeker waard. Het is met alles wat op je afkomt wel een beetje trippen voor gevorderden.
08
Voor de gelegenheid is de Hooghuisstraat omgedoopt tot Van Goghstraat. In verschillende etalages zie je de Light Study van kunstenaar Laszlo Bordos. Glow vroeg hem in het kader van het Vincent van Gogh jaar 2015 een nieuw werk te creëren, geïnspireerd op het werk van Van Gogh. Bordos koos voor het werk De Aardappeleters en vroeg zich af wat er gebeurt wanneer het licht in het schilderij verandert. Je blijft er naar kijken!
10
En dan duiken we weer het park in. In de bomen hangen Kroonlichters, gemaakt door 2500 leerlingen van basisscholen uit Eindhoven. De lampen zijn gemaakt van afvalmateriaal. Een zwerm vuurvliegjes, gemaakt van petflesjes en tie-wraps, geeft de route aan.
11 12
Verderop in het park komen we de installatie Horizontal Interference tegen. Eerst lijken het schermen, maar bij nader speurwerk blijkt elke streep een lint te zijn. Samen klapperen ze in de wind, wat het geheel een vervreemdende aanblik geeft. Naast al deze installaties is er tot en met 14 november nog veel meer moois te zien tijdens Glow. En vergeet niet ook een kijkje te nemen op Strijp-S bij Glow Next!
13