mud magazine
facebook twitter instagram

Alleen even kijken op de Eindhoven Tattoo Conventie

02/11/2015

Tekst:  Guido Segers
Beeld: Justina Lukosiute

Even vooraf: als je echt een hekel hebt aan tatoeages of als je vindt dat ze voor losers zijn, lees dan vooral niet verder. Ook mijn moeder raad ik af om verder te lezen, om teleurstelling te voorkomen. Afgelopen zaterdag gingen we namelijk naar de Eindhoven Tattoo Conventie om ons onder te dompelen in de hele tattoocultuur.

Een tatoeage conventie, dat is voor veel mensen (zie inleiding) toch niet de plek om hun zaterdagmiddag door te brengen. Dat is eigenlijk wel jammer, want voor de leek is er geen makkelijkere en meer laagdrempelige manier om meer over deze (toch wel) kunstvorm te weten te komen. Zoals elk jaar is er ook in Eindhoven zo’n conventie. Voorheen vond die plaats in het Klokgebouw, maar het festijn is wat gekrompen en is verplaatst naar de prachtige Steentjeskerk, naast het PSV stadion. Het is dus nogal eens vol binnen. Wanneer je na binnenkomst door het gordijn de kerk zelf in loopt klinkt daar het (voor sommigen) bekende gezoem van de tatoeage-apparatuur en hangt er de geur van inkt in de lucht.

In kleine standjes worden bezoekers getatoeëerd. Een enkeling neemt iets kleins van een artiest die net ontdekt is, een ander laat zich flink onder handen nemen voor een groter project. Eén man laat zich zelfs door twee tatoeëerders tegelijk bewerken, wat toch een spectaculair (en bloederig) gezicht is. Voor aan de standjes liggen voorbeelden, foto’s van eerder werk en flash books. Flash books zijn de ontwerpen die je op een conventie vaak direct kunt laten zetten (als de artiest tijd heeft natuurlijk). Vol interesse neuzen bezoekers door de documentatie, terwijl klanten zich stoer proberen te houden.

Opvallend genoeg lopen er mensen rond die helemaal vol staan, maar net zo goed bezoekers zonder volle armen. Dat is ook gelijk de charme van een conventie, de drempel om eens een kijkje te gaan nemen én veel verschillende stijlen naast elkaar te zien is bijzonder laag. Zo zit in de middelste rij (van de drie) een aantal artiesten van Desperado Tattoo uit Eindhoven op rij. Elke artiest heeft een geheel eigen stijl, die je zo mooi naast elkaar ziet. Sommige bezoekers nemen zelf een ontwerp mee en leggen dat voor.EindhovenTatcon -9824

Omdat alleen toeschouwer spelen toch wat beperkt op deze wat kleine conventie, laat ik me verleiden tot een aanvulling van mijn eigen pakket huidkunst. “Zit je zo goed? Het is altijd een beetje behelpen op conventies, dat je dat even weet”, aldus Bram Elstak, artiest in huis bij Desperado op een normale werkdag. Het is een heel gedoe voor een tatoeëerder om op zo’n conventie te staan. “Ik houd niet van het gesjouw, het behelpen en het probleem dat ik de hele tijd alles kwijt ben, maar het is altijd tof om op een conventie te staan. Ik snap alleen nooit zo waarom ze de hele tijd rockabilly muziek draaien…”.

EindhovenTatcon -9797

Guido, schrijver van dit artikel, laat een stukje kunst op zijn arm zetten tijdens de Tattoo Conventie

Bram houdt wel van die drukte om zick heen, het ontmoeten van artiesten die hij alleen van Instagram kent en het zien van andere stijlen. “Een shop binnen lopen kan wel eens lastig zijn, op deze manier kan ik mijn werk aan andere mensen laten zien. Bezoekers nemen je visitekaartje mee en vaak volgen er dan afspraken in de shop. Als je nog niet zo goed weet wat je wil, is een conventie een prima plek om eens rond te kijken.” Ondertussen kleurt hij zijn ontwerp in, een anker net boven mijn elleboog. In de verte begint het bandje te spelen en menig bezoeker loopt met een biertje rond te neuzen bij de kleding en sieraden kraampjes. Het is een gezellige bedoening en laat meer zien dan alleen tatoeages, er hoort een hele wereld bij.

De conventie in Eindhoven is klein en knus, maar heeft meer dan genoeg te bieden voor iedereen die interesse heeft in inkt. Fijn voelt het niet, bedenk ik me terwijl mijn arm ingepakt wordt met folie, maar dat ben ik straks toch weer vergeten. Ondertussen wordt ik ook bekeken door andere bezoekers. Dat is eigenlijk ook prima, ik maak me meer zorgen of mijn moeder weer gaat zeggen dat ze teleurgesteld is. Misschien moet ik haar volgend jaar maar eens meenemen.

EindhovenTatcon -9768 EindhovenTatcon -9687 EindhovenTatcon -9652 EindhovenTatcon -9648