mud magazine
facebook twitter instagram

Aan de slag met TROMP

05/11/2016

Tekst: Sabine te Braake
Beeld: Zoran Orlic en Claudia Hansen

TROMP Percussion 2016
In gesprek met Glenn Kotche

Eindhoven host elke twee jaar één van de belangrijkste slagwerkevents ter wereld: het TROMP concours en festival. Het event geeft een inkijkje in de jonge, bruisende community van slagwerkers en componisten. Waar de meeste instrumenten een diepgewortelde klassieke traditie hebben, is klassiek slagwerk nog jong en doorkruist alle genres van jazz tot dance, maar ook theater met bodypercussion shows.

In het concours strijden de grootste talenten uit de hele wereld met elkaar en het festival presenteert bijzondere concerten en clubavonden, dwars door alle genres heen op verschillende locaties. Van de klassieke concertzaal in Muziekgebouw Eindhoven tot Eindhovens expo-restaurant Kazerne, de houtwerkplaats van Piet Hein Eek en de dansvloer van HET WILD in het Stroomhuis.

Mud Magazine sprak met Glenn Kotche, drummer van de Amerikaanse band Wilco, maar als componist dit jaar op meerdere vlakken betrokken bij het TROMP festival en concours. Naar welk onderdeel kijkt hij het meeste uit: “Ik denk toch wel het bezoeken van mijn geluidsinstallaties in het Van Abbemuseum. De meeste installaties waren beperkt in de Verenigde Staten te zien. Ik zie ze als mijn verdere onderzoek naar drummen en componeren.” Kotche schreef onder andere de compositie voor het verplichte stuk dat de percussionisten spelen tijdens de finale van het concours. “Ik bedacht mij eerst welke skills ik belangrijk vind voor elke jonge percussionist. En dan niet alleen om een succesvolle muziek carrière te hebben, maar nog belangrijker, zodat ze de grenzen van percussie in nieuwe richtingen overschrijden. Ik wilde niets traditioneels maken, maar de finalisten juist uitdagen op verschillende manieren. Het zijn meerdere percussie set-ups waarbij de finalisten hun hele lijf gebruiken en niet alleen hun handen. De jury zal duidelijk kunnen beoordelen welke finalist niet alleen de beste muzikale beslissingen en aanpassingen maakt, maar ook het meest compleet en muzikaal volwassen is.”

De veelzijdigheid van Glenn zie je ook terug in zijn andere liefde, zijn band Wilco. “Wilco is een nogal unieke rockband. Zowel Wilco als het componeren hebben bewezen een erg creatieve stimulans voor mij te zijn en ook nog eens ontzettend veel plezier te geven.

TROMP Tips voor Mud
18-11 Opening Night – Hypnotiserend meesterwerk van Steve Reich met 100(!) dansers (Muziekgebouw Eindhoven)
19-11 Young Art Night #9 met installaties van Glenn Kotche en live optredens van TROMP winnaars (Van Abbemuseum)
20 & 21 nov Exclusieve dinnershow met bodypercussion in Eindhovens expo-restaurant (De Kazerne)
24 nov ‘170 beats per minute’ audiovisueel spektakel met drum ’n bass giganten Noisia (Effenaar)
26 nov De house, beat, hiphop ’n funk van AfrikaBoomNada meets Playground van TROMP winnaar Dominique Vleeshouwers  (HET WILD @ Stroomhuis)
27-11 De spannende Finale met de 3 beste slagwerkers in Glenn Kotche’s Time Passages (Muziekgebouw Eindhoven)

Bekijk hier het complete programma. In het programma vind je ook de mogelijkheid om tickets te bestellen.

small_tromp2014pietheineek_so%cc%83-percussionfeat-alexandre-esperet-garrett-mendelow_2_c_claudia-hansen small_tromp2014-at-pietheineek_c_claudia-hansen