mud magazine
facebook twitter instagram

Onderdompelen @ De Effenaar

08/06/2015

Tekst: Guido Segers
Beeld: Paul Verhagen

Eindhoven Psych Lab beleefde dit weekeinde haar tweede editie, wat voor de bezoekers een traktatie was voor het gehoor en het oog. De fijnste psych, shoegaze en krautrock op één festival, twee dagen lang, projecties, performance, beleven, Psych Lab is een volledige onderdompeling. Mud was erbij en liet zich verrassen.

Gevoel
Psych Lab is als festival geen hapklare-brokken-popmuziek-feestje. Het is muziek die aandacht vereist en verdiend. Het zit ook niet in één straatje. Zo kun je het ene moment genieten van de vrolijke krautrock van Klaus Johann Grobe en even later overweldigd worden door de zware stonerrock van Hey Collossus. Het is een gevoel dat dit festival uitademt, een gevoel van beleven, experiment en kunst zonder zichzelf te beperken. Daarin doet het denken aan het Tilburgse Roadburn, wat ook een scene op zichzelf is. Psych Lab doet daarmee iets waar Eindhoven goed in is: vernieuwen.

Bezoekers
Waar Roadburn een gevarieerd, maar toch herkenbaar publiek heeft, was Psych Lab vorig jaar nog zoekende. Dit jaar hangt dat gevoel van eenheid in de lucht, het weten waar je voor komt. Of het nou hipsters of hippies zijn, de brede doelgroep zijn vooral de liefhebbers van de muziek. Dat blijkt ook wel, wanneer aan het begin van de dag de zaal vol staat voor het Belgische Alpha Whale of de Italianen van In Zaïre. Bands waar je nog nooit van gehoord hebt, krijgen de volle aandacht. Goed, de toeschouwers zijn vaak nog wat ingetogen en bedeesd, maar daarmee niet minder gebiologeerd door de spectaculaire optredens en visuals. Niet alles is geschikt om op los te gaan, sommige acts, zoals het fenomenale Japanse Kikagaku Moyo, weten je in een trance te krijgen met hun zachten, dromerige klanken.

Voor het oog
Wat Psych Lab zo bijzonder maakt is het visuele aspect. Overal is beeld, beleving en gevoel in gelegd. Van de vreemde zuilconstructie bij de ingang die een rookgordijn neerlegt en het spektakel van de grote zaal (voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Main Lab’) tot de labjassen en werkpakken van de medewerkers. Tussen de optredens door zijn er nog wat geheime acts, zoals de zeecontainer achter de Effenaar met het Waterballet van Kamiel Rongen, dromerige beelden met electronische, bevreemdende klanken. Bij het hoofdpodium is een electronische keten van apparatuur aangelegd die voor geluidsexperimenten zorgt. Bovendien kunnen de bezoekers in Nul Zes de kunstexpositie bezoeken, gecureerd door Glenn Peeters (van Radar Men From The Moon) en Pernilla Ellens.

Voor het oor
Hoogtepunten waren er genoeg, echte dieptepunten zijn wat lastiger er uit te pikken. Jacco Gardner zette een betoverende set neer in de grote zaal, waarop je heerlijk kon wegdromen. De drone van het Amerikaanse Earth, de woestijnblues van Mdou Moctar uit Niger, er is veel moois te horen op Psych Lab. The Soft Moon mag echter het absolute hoogtepunt genoemd worden. De Amerikaanse post-punk band combineert psych, industrial met een wervelende presentatie en krijgt de voetjes van de vloer. Dansbaar maar altijd rockend, weet de band de bezoekers de trap te geven die ze het hele weekend al nodig hadden.

Week 24 Psych Lab 2
Eindhovense inbreng
Een ander hoogtepunt is Eindhovense trots Radar Men From The Moon. De spacerockers uit de lichtstad spelen na hun top show op de vorige editie, dit keer een show samen met Schotse chaoten Cosmic Dead. Waar de Eindhovenaren strak en rechtlijnig spelen, zijn de schotten wild en van de grote opbouw naar explosies. Het resultaat rammelt en piept, maar is ongelooflijk krachtig, dansbaar en overweldigend. In een zweterige kleine zaal weten de twee bands tot een geweldig gezamenlijk product te komen, na slechts één repetitie. Daarnaast is de crew van het Eindhovense Barreuh Records betrokken bij de noise experimenten in de grote zaal. Heb jij ooit iemand op een zaag zien spelen tussen een feedback genererend stel knoppendraaiers met een speciaal gebrouwen biertje van Van Moll in de hand (ja, die waren er ook bij)? Dat kan gewoon op Psych Lab.

Slotoordeel
Psych Lab is een geweldig concept, wat bijzonder goed past binnen wat Eindhoven te bieden heeft. Het is nog geen Roadburn, maar de smaak van potentie blijft zeker achter na twee dagen genieten. Mooie dingen groeien soms wat langzamer, dat lijkt ook voor Psych Lab. Ik kijk in ieder geval uit naar een volgende editie, met nog meer lef en variatie.

Week 24 Psych Lab 3
The Soft Moon