mud magazine
facebook twitter instagram

Herfstachtig watertanden

13/10/2015

Tekst/beeld: Linda Bak 

De verwarming mag aan, de dikke jas mag uit de kast, de herfst is begonnen. Wat is er nou fijner dan lekker binnen zitten met een kop thee en iets lekkers, als het buiten nat en koud is? Wij gingen langs bij een aantal patissiers en hebben uitgezocht wat voor lekkernijen in deze tijd van het jaar het lekkerst smaken. Lees hier wat de professionals ervan vinden.

nog meer taartjes pinkie 

Pinkie
Ruud Adriaens, patissier en eigenaar van patisserie Pinkie: ‘’In de herfst is het heerlijk om lekker binnen met stuk appeltaart en een kop warme chocomel naar het slechte weer buiten te kijken. Appel is een echte herfstvrucht. Het fruit dat er in een bepaald seizoen groeit, bepaalt voor een groot deel wat voor gebak er gemaakt wordt. In het najaar is het gebak grover van smaak, net als het weer buiten. Bijvoorbeeld door grotere stukjes erin. In de herfst zijn de smaken warmer en ronder.’’

taartjes pinkie

Favoriete ingrediënt: Kastanje.
‘’Ik vind het heerlijk om van kastanjes een lekkere mouse of bavarois te maken. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden als vulling voor een taart.’’

Intelligentia Ice
Björn Cocu, patissier en eigenaar van ijssalon/patisserie Intelligentia Ice: ‘’De temperatuur en het weer hebben een belangrijke rol in de gemoedstoestand van mensen. Over het algemeen zijn mensen minder blij als het herfst wordt omdat het slechter weer is. Daar worden de smaken op aangepast. In de herfst zijn de smaken wat zwaarder en wat voller. IJs wordt dan gemaakt met room en melk als basis in plaats van water, hierdoor ligt het zwaarder op de maag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan karamel en kaneel of andere specerijen.’’

intelligentia aardbei   intelligentia aardbei overzicht

Favoriete ingrediënt: Yuzu. Een Japanse citrusvrucht.
‘’Eigenlijk vind ik alle citrusvruchten mooi om ijs van te maken. Dit komt omdat zij een hoge zuurgraad hebben. Dat betekent dat je ze makkelijk kunt combineren met iets zoets. Wanneer zoet en zuur goed in balans zijn, geeft dat een frisse toon en verveelt de smaak niet zo snel.’’

intelligentie choco

Zin In ijs en chocolade
Amin Punjwani, patissier en eigenaar ZinIn: ‘’Bij herfstsmaken denk ik meteen aan noten, bijvoorbeeld hazelnoot. Deze zijn voller en warmer van smaak. De herfst is nu eenmaal een killere maand met veel regen en kou. Mensen gaan dan eerder voor romigere, vollere smaken. Dat ligt dan automatisch wat zwaarder op de maag. Dat is niet erg want in de herfst heeft je lichaam ook meer energie nodig om je warm te houden.’’

chocozinin

Favoriete ingrediënt: Amaretto
‘’Als het koud is dan eet ik graag een bonbon van pure chocolade met Amaretto. Dat is een heerlijke combinatie die je even de kou van buiten laat vergeten.’’

egelschocozinin

Pastry Club
Jurgen Koens, patissier en mede-eigenaar Pastry Club: ‘’Wij vinden het belangrijk dat ingrediënten van goede kwaliteit zijn, dus gebruiken wij alleen verse producten. Dit wil zeggen dat wij in de herfst alleen fruit gebruiken dat in de herfst rijp is, denk hierbij aan appels en peren maar ook perziken en nectarines. Je moet het doen met wat er is. Ook specerijen zijn erg lekker om in de herfst iets mee te maken, bijvoorbeeld bonbons. Klanten komen bij ons om verrast te worden, daarom kiezen wij voor ongewone ingrediënten of combinaties.’’

chocoladestroom

Favoriete ingrediënt: asperge
‘’Een beroemde combinatie is een bonbon van witte chocolade met asperge. Dat blijft zo lekker.’’

taart pastry club
Beeld: Pastry Club