mud magazine
facebook twitter instagram

“Groenten verbouwen voor mensen die het hard nodig hebben, maakt me blij”

25/01/2016

Tekst en beeld: Kathelijn Hendrikse

Een maand geleden verhuisde ik met mijn man naar Eindhoven, mijn geboortestad. Om de stad en al haar mooie initiatieven opnieuw te leren kennen ben ik elke week op een andere plek in de stad. Als ‘digital nomad’ schrijf ik over mijn ervaringen. Voor Mud Magazine ging ik mee met een Umbrella Tour, een tour die drie sociale initiatieven in de stad bezoekt en spreekt met de projecteigenaren. Zaterdagochtend, startpunt van deze tour: het Van Abbemuseum, Eindhoven 

Hoe ziet een voormalig krakerspand eruit?
Ron gaat voorop. Na een korte wandeling door de binnenstad stoppen we bij de Hertogstraat. Een weelderige tuin verschijnt voor ons en uit een oranjekleurig gebouw duikt plots iemand op. Daar stapt één van de allereerste bewoners en tevens krakers van Burgers naar buiten. We maken kennis met Bart. 25 jaar geleden trok Bart samen met een groep medekrakers in het pand. De naam van de het pand, Burgers, herinnert nog aan het bedrijf dat daar vroeger gehuisvest was: verwarmingsinstallatiebedrijf Burgers. Trots vertelt Bart hoe de groep architecten en kunstenaars heel hard werkten om zich het pand eigen te maken. En hoe dat lukte. In ‘92/’93 heeft de groep een lening bij Triodos bank bemachtigd en het pand aangekocht. Het gebouw biedt inmiddels een onderkomen aan zo’n 20 mensen, ateliers, een café, een plantenwinkel en een prachtige bookshop: Books 4 life. Een mustsee!
DSC_8856

Waar ben jij trots op?
Ha! De bus in! Samen met zeven mensen die ik niet ken in een busje. Ron grijpt de gelegenheid aan: “Vertel wie je bent, en waar je trots op bent over het afgelopen jaar.” Dat blijkt een ijsbreker. Acht persoonlijke verhalen, gelach en zelfs applaus verder komen we, nu helemaal als één groep, aan bij het volgende initiatief: de Stadsakkers in Stratum.
DSC_8858

Wat groeit er in een stad?
Wachtend op urban gardener Willem Jan lopen we het hier en daar modderige terrein van de stadsakkers op. Midden tussen de woonwijken ligt een oase van land. Hier en daar is nog wat groen te zien op het grotendeels gerooide land. Frans vertelt ons: We verbouwen hier, samen met vrijwilligers, groente. Honderden kilo’s uien (1135 kg vorig jaar!), prei en sla groeien als kool op het stadse land. Willem Jan Renders, die later aanschuift, laat weten: “Het voedsel dat we verbouwen gaat rechtstreeks naar de voedselbank. Het is heel mooi om te zien dat de groenten die we verbouwen direct naar mensen gaat die het heel hard nodig hebben.” De Umbrellagroep stelt gretig vragen over het braakliggende land, over de productie, over de vrijwilligers. Er is bewondering.
DSC_8868

Hoe smaakt een huiskamerkoffie?
Bij onze volgende stop, het buurthuis ‘Huiskamer Tivoli’, komt de geur van versgezette koffie ons tegemoet. Wat een warme huiselijkheid en gezelligheid heerst hier. Guled Siyad, vaste kracht in de huiskamer, vertelt trots over het ontstaan van de ervan en de samenwerking met de GGzE: “De deur staat vier dagen per week open voor en buurtgenoten uit de wijk Tivoli. Onze kok Kelvin maakt heerlijke maaltijden. En met je gebruikte kleding kun je bij Sigi’s kledingruil project terecht.” De andere buurtbewoners klappen instemmend en hij sluit af: “Een glimlach van een bewoner is meer waard dan welke materiele vergoeding ook. Daar doe je het voor”. We krijgen een rondleiding door de wijk, langs de Recycle Kastjes die elk door een buurtbewoner worden onthuld: “Bij mij kun je straks planten ruilen.” “En ik schrijf de geschiedenis van deze wijk op. Kijk maar eens hoe het er hier vroeger uit zag.”
DSC_8931

Groeiende zwammen
Helaas zit de tour er bijna op. Doreen Westphal is de laatste host van ons gezelschap. Ze wijdt ons in in de geheimen van het kweken van champignons: Fungi Futuri. In een donkere, ietwat schimmige ruimte in het voormalige stadsarchief van Eindhoven is geruisloos een prachtig proces gaande: de kweek van zwammen. “En als je het even op zijn beloop laat, vertelt Doreen, dan krijgen ze de meest originele vormen en uitschieters”. Ook Dorien is trots. Op wat ze ontdekt heeft, op haar passie, op haar paddestoelen. De lunch met shiitakesoep smaakt misschien wel lekkerder dan welke soep ooit. Je proeft het ambacht, het werk en de liefde smaken erin door.

Zó ontdek je Eindhoven ook
Wat een dag. Eindhoven zó mogen ontdekken. De trots, van mensen die iets doen waar ze voor staan. Waar ze met hart en ziel voor gaan. Het steekt aan. Je wil weer. Nog een keer. In een bus, met zijn achten. En vertel maar eens: wie ben je, waar ben jíj trots op.. Ik ben blij.

Ook mee met een Umbrella Tour? De volgende, no 3 is op 18 februari in Doornakkers, no 4 is op 17 maart, no 5 is op 23 april. Kijk op de Facebook pagina van The Umbrella voor meer informatie.

Nog meer info:
Over de organisatie van het Umbrella Network: Ron Krielen, Christine van Meegen, Gemma Medina, Minsung Wang, Conor Trawinski
Over Agents of Change: dat is een project van van Abbe Museum, ondersteund door the Art of Impact